Thu 10 Mar 2022

Rozhovor s QZB

Protože začíná jaro, znamená to, že se blíží léto! Critical Music letos slaví 20 let a v rámci svého masivního turné se chystají ovládnout Madhouse stage na Let It Roll 2022. 


Ahoj kluci, co jste v poslední době dělali a jaké to je, když se zdá, že klubové koncerty i festivaly jsou opět nadobro v kurzu?

Ahoj, intenzivně jsme pracovali. Velkou část pandemie jsme strávili budováním našeho nového studia a začali jsme pracovat na našem debutovém albu, kromě toho jsme se opřeli do nových podniků týkajících se našich denních prací. Pandemie měla své vzestupy a pády, zejména po tvůrčí stránce, ale když se všechno vrátilo do polonormálního stavu, pevně se teď těšíme na to, co přinese budoucnost.


Je to už pět let, co jste se vydali na cestu s Critical Music, jak to všechno začalo a jaké z toho máte pocity, když se na to teď ohlédnete?

Critical Music byl vždycky náš oblíbený label s jeho kurátorským myšlením dopředu a celkově futuristickým přístupem. Po vydání 'Opposition EP' na Flexout Audio jsme se najednou dostali do hledáčku Kasry a jednoho dne nám Tom Bassi z Flexoutu poslal video, kde Kasra hraje nějaké naše skladby na Boomtownu. Byli jsme nadšení. Krátce nato nás Kasra kontaktoval a zeptal se, jestli nechceme vydávat na Criticalu, což znamenalo začátek dlouhého a rodinného vztahu se samotným bossmanem a manažerem labelu Badgerem. Od té chvíle jsme se s novým myšlením zavřeli ve studiu a s neutuchajícím hladem pracovali na svém řemesle, abychom dosáhli nové zvukové úrovně, která vyvrcholila vydáním našeho prvního EP u tohoto labelu: SYSTEMS009.


Začali jste s několika EP, ale v poslední době jste přešli na sérii Perspectives. Můžete nám přiblížit myšlenku, která za tím stojí, a možná i naznačit, co od vás můžeme očekávat na vydavatelské frontě v roce 2022?

S EP jsme vždycky směřovali k zásadnějším a větším celkům, protože to nejvíce odpovídalo naší estetické vizi přinášet jen ty nejkvalitnější věci, které vytvoříme, a zároveň spolupracovat s naším dobrým kamarádem Thomasem Steinerem (Steiner-Grafik) po vizuální stránce, aby se naplno projevil potenciál každého releasu. Stále máme téměř obsedantní a perfekcionistický přístup k naší tvorbě, ale zároveň jsme chtěli být flexibilnější a spontánnější v našem rozvrhu vydávání, a tak jsme se rozhodli vytvořit sérii Perspectives, výstup, kde věci nemusíme tak intenzivně promýšlet. Jak již bylo zmíněno: V současné době pracujeme na našem albu, takže se plně soustředíme na něj, ale i tak nám letos vyjde několik singlů a remixů.


Velmi často spolupracujete s Riderem Shafiquem a také s Charli Brix. Jak jste je přivedli na palubu a máte s nimi nějaké zvláštní spojení?

Vždycky rádi spolupracujeme s vokalisty, protože to je úplně jiné myšlení, když to srovnáme s tím, když děláme melodie úplně sami. Interakce mezi MC, zpěvákem a producentem je kouzelná, když je ta správná atmosféra, předávání nápadů a emocí tam a zpět. Inspirace je často výsledkem společného myšlenkového procesu, proto jsme od začátku raději pracovali jako duo.

Kontakt s Charli přišel přes Toma Bassiho z Flexout a okamžitě jsme si padli do oka. Rádi s ní spolupracujeme, protože je to talent v té nejčistší podobě, totéž platí o Rideru Shafiqueovi, jehož poetické kvality jsme upřímně obdivovali od chvíle, kdy jsme ho slyšeli na albu 'Self' od Om Unit.


Nedávno jste se podíleli na společném albu "Together With Ukraine" s písní "Pinwheel", což je vaše spolupráce s GLXY, a už dříve jste spolupracovali na písni "Yes Jah". Šlo o jednorázovou záležitost, nebo se s kluky plánujete v dohledné době vrátit do studia?

Když jsme začínali na Critical, byli jsme v produkčním šílenství, skladby a koláže vznikaly super rychle a bylo to velmi uspokojivé, "Yes Jah" byla součástí této tvůrčí fáze. Vždycky se nám líbil styl GLXY, takže kolaborace byla přirozená. Snažili jsme se přijít s dalším společným materiálem, ale každý jsme si dělali to svoje a byli jsme zaneprázdnění, ale jeden nápad nám utkvěl a zůstal v trezoru docela dlouho. Vzhledem k rychlému termínu vydání alba "Together With Ukraine" nám přišlo, že je ideální čas vydat "Pinwheel". Spolupráce pro nás vždy závisí na atmosféře, načasování a dalších zdrojích, takže nikdy nemůžeme nic slíbit, ale určitě bychom s kluky rádi znovu spolupracovali.


Co se týče vašeho zvuku, je velmi specifický, jedinečný, balancuje na hraně minimalistického deepu a techna, ale zároveň dokážete přijít s plnohodnotnými bangery. Máme od vás v blízké budoucnosti očekávat nějaké "neobvyklé" věci v tomto duchu?

Vždycky se snažíme přijít s něčím neobvyklým, to je podstata naší kreativity: Vždycky jdeme po nejistém a neobjeveném, vždycky experimentujeme a nacházíme něco, co nám prostě vyhovuje. Nikdy nepřemýšlíme v daných strukturách, vždycky začínáme melodie jinak, a když se to trefí do vkusu, máme to venku.

Živit se hudbou pro nás nikdy nepřipadalo v úvahu, protože životní náklady ve Švýcarsku jsou nebetyčně vysoké. Tento poněkud depresivní fakt je docela osvobozující, protože vás zbavuje veškerého očekávaného tlaku "zůstat sexy" a neustále vydávat jen proto, abyste měli věci venku. Jsme v tom kvůli řemeslu, čistě nás baví pracovat v softwaru a převádět naši estetickou vizi do zvukové podoby a nemůžeme být šťastnější, že kluci z Critical Music naši vizi sdílejí. Nakonec všichni zemřeme stejnou smrtí.

Abych odpověděl na vaši otázku: Jo, na albu bude spousta neobvyklých věcí.


Oba pocházíte ze Švýcarska a upřímně řečeno, o tamní scéně toho moc nevíme, podělíte se s námi o to, jaká je, a možná nás nasměrujete na nějaké zajímavé začínající talenty z vaší vlasti?

Thomas je vlastně z Německa, ale pracuje ve Švýcarsku a žije hned u hranic, takže se určitě počítá mezi Švýcary.  Švýcarsko má velmi malou, ale aktivní scénu promotérů, raverů a producentů, kterou vidíme rok od roku větší. V Basileji máme každý měsíc akci s názvem RANDOM, která letos slaví 10 let a stabilně poskytovala progresivní zvukové myšlení jako kontrast k mainstreamové nabídce. V současné době mentorujeme jednu velmi talentovanou dívku ze Švýcarska, takže nezapomeňte sledovat switch/case! https://www.instagram.com/giuliaswitchcase/.

V létě '21 jsme hráli koncert v Lucernu, kde k nám najednou přistoupily dvě děti. Během lockdownu jim bylo a byl to jejich úplně první rave a byly nadšení, že nás vidí hrát. Byl to jeden z nejlepších pocitů v naší kariéře, protože to opravdu ukázalo, že jsme měli zásadní vliv na scénu v naší zemi a inspirovali mladé lidi, aby si užili nebo přispěli k drum & bassovému kosmu ve Švýcarsku.


Víme, že ses nedávno oženil, Bene, jak se ti zatím daří v manželském životě? Také pracuješ pro švýcarskou národní televizi, co přesně tam děláš? Co se týče tebe, Thome, pracuješ také na denní úvazek? Je něco, na co jsi mimo hudbu obzvlášť hrdý?

Ben: Život se ke mně chová dobře. Po 12 letech jsem si vzal nejlepší ženu na světě, abych to konečně zpečetil, byl to nejlepší den mého života. V současné době pracuji pro dětský kanál švýcarské národní vysílací společnosti, dělám pořad na YouTube, který představuje krátký, hravý pohled na život dětí v různých kulturách. Zabýváme se dětmi z celého světa a děláme s nimi rozhovory o jejich dědictví a zvláštnostech vyrůstání ve Švýcarsku. Cílem tohoto pořadu je dát ostatním dětem možnost poznat různé kultury a nahlédnout do jednoho dne života dítěte jiného původu. Je to něco, co má k Drum & Bassu hodně daleko, ale je to velmi obohacující a pokorná zkušenost.

Thom: Pracuji na částečný úvazek ve švýcarské marketingové agentuře a v rámci své samostatné výdělečné činnosti se podílím na mnoha dalších, převážně mediálně zaměřených projektech. Během posledních několika let jsem okusil mnoho dalších mediálně kreativních oblastí, jako je videoprodukce a 3D animace, což má inspirativní vliv na práci na naší hudbě. Účinky toho se, doufám, projeví na našem albu, jakmile vyjde. jsem obzvlášť hrdý na tvůrčí prostředí, ve kterém se momentálně pohybujeme, a na všechny naše přátele uvnitř i vně scény. Naše nově vybudované audio a video studio je ústředním opěrným bodem a nabízí našemu tvůrčímu okruhu přátel možnost svobodně se rozvíjet a vzájemně se inspirovat a podporovat.


Hráli jste na Let It Roll Winter i na letním festivalu, na co se teď nejvíc těšíte, když se sem plánujete znovu vrátit? Je něco, co se ti na České republice obzvlášť líbí?

Do České republiky se vždycky rádi vracíme, protože ta země má pro nás celkově velmi zvláštní atmosféru. Lidé, krajina, architektura, životní styl, téměř vše v České republice a východní Evropě obecně je tak okouzlující a stojí v kontrastu s naším každodenním životem ve střední Evropě, což je velmi osvěžující. Let It Roll byla vždycky akce, na kterou jsme se těšili nejvíc, takže se nemůžeme dočkat, až se sem v létě vrátíme!


A nakonec si pojďme dát rychlý rozstřel! Kluby nebo festivaly?

B: Malé kluby i festivaly mají své výhody, ale když mluvíme o LIRu, festivaly mají navrch.

T: Rozhodně miluju hraní na festivalech, ale na malých, temných a intimních místech je něco nesmírně kouzelného. Vždycky je to o atmosféře, ne o velikosti davu.


Denní nebo noční akce?

B: Noční, na 100 %.

T: Noční akce skrz naskrz


Drum & bass 90. nebo 00. let?

B: Drum & Bass 00. let, ale ještě víc deepový Drum & Bass 10. let, to byl pro mě vrchol.

T: 00's, ale 2011-2013 bude navždy éra, která mě nejvíc formovala.


Hory nebo pláže?

B: Pláže, protože ve Švýcarsku žádné nejsou.

T: Hory, prostě miluju ty mystické a nadpozemské scenérie, které vytvářejí.


Kočky nebo psi?

B: Ptáci!

T: To je jako vybrat si oblíbence mezi dvěma dětmi. Určitě obě.


Moc vám děkujeme za váš čas a těšíme se na vás za pár měsíců na festivalu!

S velkou láskou. x T&B-

Související příspěvky

01/28
LIR24_ambassadors_FB_FINAL1

Thu 9 May 2024

Představujeme ambasadorský program pro Let It Roll 2024

WEBFLYER

Mon 29 Apr 2024

Kompletní line up na Let It Roll 2024 je tady!

Nvrhbeznzvu2

Thu 18 Apr 2024

Vytvořte s námi novou jedinečnou TOP 10 show!

MAIN_FEED

Thu 29 Feb 2024

Let It Roll 2024: Druhá fáze lineupu je oznámena!

REFUND_SQ

Mon 19 Feb 2024

Refundujte nevyužité Bolty a získejte své ztracené věci zpět

MAIN_UNIVERSUM_COVER

Fri 9 Feb 2024

Let It Roll Winter 2024 je oficiálně VYPRODANÝ!

x2

Fri 2 Feb 2024

DnB Allstars přijedou na Let It Roll!

trailer

Tue 30 Jan 2024

Descend Into The Universum!

3l52H9ZV

Tue 16 Jan 2024

RUDIM3NTAL míří na Let It Roll 2024!

LIR24_RAVEMATES_3_SQR1

Thu 4 Jan 2024

Rave Mates 1+1

METRIK_ROXY_2024_COVER

Thu 14 Dec 2023

METRIK se chystá navštívit Prahu!

IMG_1626

Tue 12 Dec 2023

Ambasadoři pro Let It Roll Winter 2024: Killbox

SQUARE

Wed 29 Nov 2023

Let It Roll 2024: První fáze umělců je tady!

BLK_FRD_2023_SQ_FINALE

Wed 22 Nov 2023

Black Friday je tady!

MAIN_SQ1

Thu 16 Nov 2023

Let It Roll On Tour se vrací do Ostravy v obrovské sestavě!

PAYMENT_PLAN_SQ2

Thu 2 Nov 2023

Nový platební systém je k dispozici

summer

Mon 23 Oct 2023

Hlavní předprodej vstupenek na Let It Roll 2024 začal!

lir24

Mon 16 Oct 2023

Let It Roll 2024 oznamuje datum hlavního předprodeje!

lirwlineup

Mon 9 Oct 2023

Let It Roll Winter 2024 oznamuje Full Line-up!

winter

Wed 27 Sep 2023

Předprodej na Let It Roll Winter 2024 začal!

lir

Mon 10 Apr 2023

Let It Roll 2023 oznamuje svou třetí fázi lineup!

labely

Sat 8 Apr 2023

Připravte se na další dávku špičkových labelů na Let It Roll 2023!

kasra

Thu 23 Mar 2023

Rozhovor s Kasrou

lirw23

Mon 27 Feb 2023

Let It Roll Winter 2023: Děkujeme!

terra

Sun 15 Jan 2023

Objevte s námi Terru

maduk

Sun 20 Nov 2022

MADUK míří se svým exkluzivním vystoupením do Prahy!

lens

Tue 3 May 2022

Rozhovor s Lens (Hospital Records)

monty

Wed 2 Feb 2022

Rozhovor s Montym (1985)